De ti bud – Fortellinger om kjærlighet

De fem første fortellingene. Basert på "Dekalog" av Krzysztof Kieślowski

Spilles Hovedscenen

17.11.22 - 14.12.22

Varighet

Ca. 1 t 40 minutter. Forestillingen spilles uten pause.

Priser

  • Ordinær

    390,-

  • Honnør

    335,-

  • Barn /
    student

    245,-

  • Grupper
    Over 10

    340,-

Dramatisert av Koen Tachlet
Oversatt av Øyvind Berg


Du kan se De ti bud – Fortellinger om kjærlighet og død i sin helhet, som en fullengder. Du kan også se De ti bud – Fortellinger om kjærlighet og De ti bud – Fortellinger om død hver for seg. Det spiller i så fall ingen rolle hvilken du ser først og sist.

De ti bud – Fortellinger om kjærlighet og død
(Alle ti fortellingene)
Antatt 4 timer inkludert pause

De ti bud – Fortellinger om kjærlighet 
(De fem første fortellingene)
Antatt 1 time og 40 minutter, spilles uten pause

De ti bud – Fortellinger om død 
(De fem siste fortellingene)
Antatt 1 time og 50 minutter, spilles uten pause



SYND, SEX OG SVIK

Medfølende og tragikomisk om vår alles balansegang på kanten av det umoralske. En fortelling om de små menneskene, i en stor verden.

Her møter vi blant annet forskeren som tror blindt på teknologiens evne til å spå om isen holder. En impotent ektemann ber kona skaffe seg en elsker, for å oppdage at hun allerede har en. Den gravide krever svar fra legen: Om mannen hennes overlever kreften vil hun ha abort.

Forestillingen De ti bud henter sine fortellinger fra den polske regissøren Krzysztof Kieślowskis ikoniske tv-serie fra 1988. Her følger han mennesker som bor i en grå og traurig betongblokk litt utenfor Warszawa. Hver film er basert på ett av de ti bud, leveregler kjent fra de tre store verdensreligionene kristendommen, jødedommen og islam. Gjennom film og bok undersøker Kieślowski om man overhodet kan følge budene, innenfor rammen av et kaotisk moderne samfunn. Hvordan kan vi som mennesker virkelig føle, og knytte oss til hverandre?

De ti bud er dramatisert for teater av belgieren Koen Tachelet, og dette er første gang stykket spilles i Norge. Regissør Maren E. Bjørseth har tidligere hatt stor suksess med prosjekter som Leksikon om lys og mørkeTvillingenes dagbok og Alt jeg ikke husker. Olav Myrtvedt har laget spektakulær scenografi til Mio, min Mio og Fruen fra havet. Nå er det ideen om en abstrahert boligblokk som gir historiene en visuell ramme.

Kieślowski skal ha sagt at «Jeg vet det er veldig umoderne nå om dagen, men jeg har stor tro på menneskeheten». Vi mener dette kan stå som en overskrift for denne storslåtte oppsetningen på Hovedscenen. Med skråblikk og underfundighet går vi tilbake til skratsj: Hva er det å være menneske, hva er et samfunn og hvilke regler skal gjelde? De ti bud vil overraske deg, og kanskje kan vi se på hverandre med litt større mildhet når lyset skrus på.

Original tittel: Dekalog (De ti bud)

PRODUKSJONSLAGET