Bevis

av David Auburn (orginaltittel Proof)

Spilles på Hovedscenen

31.1.03 - 10.3.03

Priser

Ordinær: 235,- Honnør: 170,- Barn / student: 125,- Grupper over 10: 200,-

I en alder av 22 år har matematikeren Robert tilført vitenskapen tre revolusjonerende bevis. Etter dette er kursen staket ut – i retning galskap. Datteren Cathrine har arvet farens intellektuelle anlegg (og frykter selvfølgelig de mindre attraktive genene). Storesøster Claire bringer med seg et fasjonabelt pust av Manhattan da hun må ta turen til Chicago etter farens død. Hun vil selge huset og ta med seg Cathrine til New York. Og det må også ryddes opp i matematikerens papirer… 

Historien tar en overraskende, mystisk vending. Auburn holder listig tilbake opplysninger. Som en tryllekunstner drar han den ene kaninen etter den andre opp av sin dramatiske hatt. Han leker med karakterene, som leker med hverandre. Og han leker katt og mus med oss.

Bevis er som en kriminalhistorie. Gradvis avdekkes fortiden. Hva slags forhold har de hatt til hverandre i denne familien? Hvilke valg har de tatt? Hvordan har farens galskap innvirket på de to døtrenes liv? Auburn stiller mange spørsmål. Om tvil. Og om tro. I matematikken finnes faktiske bevis å støtte seg til. Men i livet? Her finnes ingen fasit. Et mennesket lar seg ikke “utregne” eksakt.

Samme år som Et vakkert sinn ble tildelt Oscar for beste film får David Auburn Pulitzer-prisenTony Award og mange andre priser for Bevis. Filmen og teaterstykket tar fatt i den nære sammenhengen mellom galskap og genialitet. Auburn skuespill (fra 2001) har siden feid over de største scener i verden – fra Broadway via Japan til Londons West-End – med kjentfolk som Jennifer Jason-Leigh, Anne Heche og Gwyneth Paltrow i den kvinnelige hovedrollen. (Paltrow skal spille Cathrine i filmversjonen).

Trøndelag Teater er først ute her til lands med Bevis – og i denne stjernerollen for en ung skuespillerinne møter du en av våre største: Laila Goody. Hun har mottatt de gjeveste utmerkelsene som finnes i faget: Gösta Ekmans Pris, Per Aabels Ærespris, Radioteatrets Blå Fugl og Gullruten som årets beste skuespiller (2002). Nå er hun filmaktuell i rollen som Tuva, i Jonny Vang, som får premiere i februar.