Almenrausch

Visuell (sam)høring av Tore Vagn Lid

Spilles i Teaterkjelleren

21.5.19 - 22.5.19

Priser

Ordinær: 200,- Honnør: 200,- Barn / student: 200,- Grupper over 10: 200,-

Operasjon Almenrausch var dekknavnet på den største rassiaen mot norsk motstandbevegelse under den andre verdenskrig – stormingen av kommunistenes forlegning på Buahaugen i Øystre Slidre i juni 1944, en aksjon som ikke har vært alminnelig kjent blant nordmenn. «Operasjon Almenrausch» er laget som en audiovisuell «høring» – den høringen som aldri ble gjennomført for disse menneskene som på grunn av sitt politiske ståsted ble tiet i hel under i den kalde krigen. 

Sentralt i «høringen» står Samuel Titlestad (AUF – senere NKP, fra Fana), Olaug Karlsen (senere Titlestad), kommunistleder og møbelsnekker Peder Furubotn (fra Bergen). 

Forestillingen dokumenterer den motstandskampen som disse folkene med utgangspunkt i Peder Furubotns politiske linje førte før og under krigen – en innsats de fikk lite heder og ære for i ettertid. 

Tore Vagn Lids Almenrausch er utviklet i flere versjoner både for scene og som radioteater. Arbeidet mottok Heddaprisen for Årets begivenhet i 2009, og ble også nominert til Ibsen-prisen for beste drama. Hørespillet Almenrausch – en radiohøring (NRK Radioteatret, 2011) mottok Blå Fugl-prisen for beste norske hørespill og ble også nominert til Prix Europa. 

Forestillingen er bygget opp som et komplekst samspill mellom hørespill, en scenografi/installasjon og en rytmisert og stilistisk lysdesign. Scenografien innbefatter bl.a. Vintage Radio, mikrofoner, bøker, dekkede bord osv. Lyd presenteres i et surround oppsett i samspill med den spinkle lyden fra radioapparatet. 

Gjestespill fra Transiteatret i Teaterkjelleren 21. og 22. mai