Velkommen

Annerledesåret 2020 ligger bak oss, og som hjemmeskolebarna i vinter trøstet omgivelsene med: Alt blir bra! Det tror vi på Trøndelag Teater også. Derfor er det ekstra gledelig å se frem mot teateråret 2021 og å kunne tilby vårt kjære publikum et godt og bredspektret repertoar som spenner fra klassiker til ny dramatikk og urpremierer. Det er familieforestillinger og forestillinger for den enkelte – både unge og voksne.

«Teatret må aldri stenge igjen, uansett hva som skjer. Vi er nødt til å få gå på teater.» Det er vanskelig å være uenig med det unge paret som har stoppet meg på gaten. Et stengt teater gjør vondt for alle, og kanskje har fjoråret minnet oss på nødvendigheten av scenekunsten.

Kunsten er lett å ta for gitt fordi den har alltid vært der. Den har formet mennesket, og mennesket har formet den. Samtidig overskrider kunsten samfunnet den vokser ut av, ved å være en stein i samfunnets sko, eller en rystelse i samfunnskroppen. Derfor er den kunstneriske friheten viktig. Den utfordrer og beveger oss.

Hva passer bedre enn å starte 2021 med ungdommelig livskraft, kjærlighet og fremtidstro, nemlig Romeo og Juliet? Det er tidenes kjærlighetshistorie, men også tidenes tragedie. En tragedie forårsaket av en gammel konflikt mellom to familier. Den voksne generasjonen har ikke evnet å legge til rette for generasjonen som kommer etter dem. Det får fatale konsekvenser.

Romanen Allis sønn er skrevet i 1935, men gir vel så mye resonans i vår tid i sin skildring av den menneskelige skapertrang. Det er en skarp beskrivelse av det lille menneskets enorme krefter og behov for å sprenge rammene.

Barnets perspektiv på verden står i fokus når vi til høsten presenterer årets familieforestilling Mio, min Mio. Barnet omtales gjerne som livets morgen, og om morgenen kan tilværelsen oppfattes som ny og underlig.

I legenden Parsifal er nettopp undring et viktig redskap for forståelse. Parsifal vokser opp isolert i skogen og når han i voksen alder møter verden, er han uten erfaringer, som et nyfødt barn. Han spør om de enkleste ting, og det å stille spørsmål skal vise seg å være av stor betydning.

Vi er stolte over å presentere disse forestillingene som sammen med mange flere gir et relevant, rikholdig og lekent repertoar. – Et repertoar der blant annet menneskets skapertrang og behovet for den frie ytring står sentralt. For den frie ytring og den frie kunsten er kjennetegn på et godt og velfungerende demokrati.

Velkommen i teatret!

Elisabeth Egseth Hansen
teatersjef