Ytringsfriheten trues
Black Box. Ways of seeing.

Ytringsfriheten trues

Sjefene ved Trøndelag Teater, Avant Garden og Turneteatret i Trøndelag Teater er bekymret for hva siktelsene mot kunstnerne ved Black Box Teater, og statsministerens innblanding, vil føre til:

Det er med dyp uro vi registrerer at kunstnerne bak forestillingen Ways of Seeing av Pia Maria Roll, Hanan Benammar, Sara Baban og Marius von der Fehr og teatersjef ved Black Box Teater, Anne-Cècile Sibue-Birkeland, er siktet etter straffelovens paragraf 267 for krenkelser av privatlivets fred.

Politiet har tatt rettslige skritt for å kunne gjøre husransakelser hjemme hos de siktede og i Black Box Teaters lokaler. Dette på bakgrunn av et ikke lokalisert fasadebilde av en politikers hus i en teaterforestilling.

Tilsvarende er vi bekymret for kunstnerne og teatersjefens rett til ytringsfrihet, men også det generelle ytringsklimaet, når vår egen statsminister Erna Solberg kommenterer hvorvidt kunstnere har trått over en grense for ytringsfriheten eller forhold som angår kunstens rett til å velge sitt innhold og sine virkemidler.

Debatten rundt produksjonen Ways of Seeing på Black Box Teater startet allerede høsten 2018, da den fikk den oppsiktsvekkende konsekvens at Frp i Oslo bystyre foreslo å stryke teatrets støtte med henvisning til kontroversene rundt forestillingen.

Da gikk kulturminister Trine Skei Grande ut og sa «Vi skal ha scener som utfordrer makten og maktens tanker. Det er kunstens oppgave» (Trine Skei Grande til NRK).

Vi håper Grande og øvrige regjeringsmedlemmer kommer på banen og uttaler seg om ytringsfriheten i vårt demokrati, noe regjeringen er satt til å beskytte.

Situasjonen rundt Ways of Seeing og dens kunstnere er spesielt oppsiktsvekkende sett i forhold til Kulturmeldingen, Kulturens kraft – kulturpolitikk for framtida, som kom for kun måneder siden.

Meldingen forankres tydelig i grunnlovens paragraf 100, også kalt Ytringsfrihetsparagrafen. Fundamentet i kulturmeldingen er kunstens rett til å ytre seg fritt og kunstens nødvendige plass i demokratiet.

Meldingen viser til at demokratiet blir utfordret, og at vi internasjonalt ser at ytringsfriheten, den kunstneriske friheten og den faglige frie stillingen til kulturinstitusjonene er under press.

De norske teatrene utgjør en kunstnerisk infrastruktur for produksjon av frie tanker og ytringer uavhengig av politiske myndigheter. Det er et mandat det demokratiske Norge ved Stortinget har gitt oss for å sikre ytringsmangfold i det offentlige rom.

Vi følger utviklingen nøye og er bekymret for hva siktelsene og statsministerens innblanding vil føre til framover.

Vel så bekymringsfullt som politikeres innblanding i kunsten, er faren for normalisering av denne typen innblanding.

Elisabeth Egseth Hansen, teatersjef Trøndelag Teater
Nora Evensen, teatersjef Turneteatret i Trøndelag
Per Ananiassen, teatersjef Teaterhuset Avant Garden