
Molière, verdens største komediedikter
Misantropen er en livlig og skarp satire over samfunnet og den menneskelige naturen, men hvem var egentlig forfatteren?
Jean-Baptiste Poquelin, bedre kjent som Molière (1622-1673) er en av de største komedieforfatterne i teatrets historie, kjent for sine vittige og fryktløse beskrivelser av samfunnet.
Som barn reiste han gjennom Frankrike sammen med faren, en kongelig hofftapetserer ved det franske hoffet. Han studerte jus fra 1640, men forlot studiene, mot farens vilje, og etablerte teatertruppen “L’illustre-Théâtre” i 1643 (Begrepet “La Troupe de Molière” har vært brukt av enkelte senere som et samlebegrep for skuespillere som jobbet med Molière på et eller annet tidspunkt, men det var aldri navnet på én konkret teatertrupp.) Stykkene han selv skrev og spilte i var først lettbeinte farser og komedier, men etter hvert som han modnet som forfatter utforsket han mer komplekse temaer og karakterer.
Solkongens yndling
I 1658 ble teaterkompaniet hans invitert til å opptre ved Solkongens residens, også kaldt Louvre-palasset. Ludvig 14. oppdaget hans talent og ga truppen sin beskyttelse, for han ble raskt en stor beundrer av arbeidet hans. I 1665 ble Molière utnevnt til direktør for ensemblet Troupe du Roi, en teatertrupp som opprinnelig ble etablert av Solkongens bror. Ludvig 14 anerkjente Molières betydning for fransk kultur og bestilte ofte forestillinger av ham. Molière hadde på sin side stor nytte av kongens anerkjennelse og beskyttelse, siden mange av forestillingene hans var kontroversielle og ikke gikk av veien for å tråkke overklassen og geistligheten på tærne.
De største verkene i fransk litteratur
Molières mest kjente skuespill, Tartuffe, Misantropen og Hustruskolen regnes i dag som noen av de største verkene i fransk litteratur. Misantropen, som nå vises på Trøndelag Teater, handler om en mann som forakter det hykleriske sosiale samfunnsspillet, men som forelsker seg i en kvinne som legemliggjør alt han hater ved verden. Molière utforsker her tidløse temaer som enkeltmenneskets begjær etter sannhet i en verden som setter falsk høflighet høyere enn ærlighet, og kampen for å bevare sin egen moralske integritet i møte med et hyklersk samfunn. Det er lett å trekke paralleller til dagens samfunn hvor falske glansbildeversjoner av virkeligheten har bedre grobunn enn noensinne.
Fortsatt aktuell
Molières skuespill var både enormt populære og kontroversielle i sin samtid. Stykkene ble kritisert for «uærbødig behandling av religion og sosiale normer» og han ble ofte anklaget for blasfemi og umoral, spesielt for stykket Tartuffe, et angrep på den katolske kirkens hykleri. Innholdet var så provoserende at kongen så seg nødt til å forby stykket, selv om han egentlig likte det. Molière fortsatte å produsere skuespill i et forrykende tempo frem til sin død i 1673.
Molières tekster fremføres og studeres fortsatt over hele verden og innflytelsen hans kan sees i arbeidet til utallige dramatikere og komikere. Den skarpe samfunnskritikken fortsetter gir gjenklang også hos et moderne publikum og Misantropen er i dag et av de mest spilte stykkene i verden.
Bildet er malt av den franske grafittikunstneren Zeklo.