Varmt

av Jon Fosse. Gjestespill fra STAN (Belgia)

Spilles Studioscenen

11.9.23 - 11.9.23

Priser

 • Ordinær

  200,-

 • Honnør

  200,-

 • Barn /
  student

  200,-

 • Grupper
  Over 10

  200,-

STAN er et av de mest særpregede og internasjonalt ettertraktede teaterkompaniene i Belgia, og de har et nært forhold til Jon Fosses dramatikk. Denne gangen har de tatt fatt på Varmt, der gamle følelser blir vekket til live på en kai og fortid og nåtid blir bundet sammen.

Tre karakterer – den første mannen, den andre mannen og kvinnen – møter hverandre på en kai. De to mennene husker ikke om de kjenner hverandre, om de har møttes før eller ikke. Kvinnen kjenner igjen den første mannen. Det er lenge siden sist de så hverandre, og hun vet ikke hvor hun er. Hun vil bade. Hun vil snakke om barn. Barna hans. Hvordan går det med dem?

Slik STAN ser det, skildrer stykket også tre skuespillere som ikke vet hvor de er, hvordan de har det, eller hva de er, nå som de har landet stedet de ikke kan forlate: nemlig scenen.

Om STAN

STAN er eit akronym for Stop Thinking About Names og er et belgisk teaterkollektiv som består av medlemmene Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver og Frank Vercruyssen. De møtte hverandre under studier ved konservatoriet i Antwerpen på slutten av 80-tallet, og har preget den europeiske teaterscenen siden starten av 90-tallet. Det var læremesteren deres, Matthias de Koning fra kompaniet Maatschappij Discordia, som introduserte dem for en mindre dogmatisk tilnærming til teatret. De jobber etter demokratiske prinsipper, og alle deltar i alle beslutninger, fra tekstutvalg og lyssetting til kostymer og markedsføring. STAN setter skuespilleren i sentrum og har tro på skuespilleren både som skaper og utøver. Når de har valgt en tekst, setter de seg rundt bordet og jobber med den. Det er først noen dager før premieren at skuespillerne beveger seg ut på scenen, og de mener det er i møtet med publikum at forestillingen i realiteten blir til. En STAN-forestilling er ikke et ferdig produkt, men en invitasjon til samtale.

– Vi vender stadig tilbake til Jon Fosse, på grunn av det unike språket hans, som består av få og enkle ord, korte setninger og repetisjoner og karakterer blottet for psykologi. Fosse viser at litteratur og kunst kan være både en stor trøst og en stor sorg.

Språk
Nederlandsk. Tekstet til engelsk på scenen.

Medvirkende
Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning, Annette Kouwenhoven

Oversettelse Maaike van Rijn
Regi Damiaan De Schrijver, Matthias de Koning og Annette Kouwenhoven
Produsert av STAN og Discordia