Isbjørnpappaen

av og med Katja Brita Lindeberg

Spilles Studioscenen

18.8.22 - 20.8.22

Varighet

Ca. 1 time 10 minutter. Forestillingen spilles uten pause.

Priser

  • Ordinær

    280,-

  • Honnør

    175,-

  • Barn /
    student

    175,-

  • Grupper
    Over 10

    280,-

Som menneske har vi alle et dypt iboende ønske om å høre til. Likevel ender noen mennesker opp alene. Isbjørnpappaen er en sterk personlig historie om et far-datter-forhold og om frykten for ensomhet.  

”Jeg elsker deg pappa,” sier jeg.
Han ler. ”Det der forstår jeg ikke!”
”Bare for den du er!” sier jeg.
”Katja, jeg tror sånn helt ærlig at jeg aldri har forstått at noen har elsket meg. Aldri i hele livet.”

Lindeberg tar i dette stykket tak i sin egen ensomhet i møte med sin far. En far som jobbet som teaterarbeider og teaterforsker hele livet, som skrev om og forsket på samhandling i teateret. Men han – som var brennende opptatt av å møte mennesker fullt og helt fra en scene – levde selv alene og med få venner. 

Isbjørnen er et av verdens farligste, mest kompromissløse og samtidig mest sårbare dyr. Den bor mutters alene i isødet. Isbjørnhannen kan finne på å spise barna sine. Hva gjør man hvis man har en pappa som er som en isbjørn? Og hvordan unngå å gå i samme spor, når man som voksen kjenner seg igjen i han? Kan vi leve alene, eller er det først i møte med andre vi blir til?

Lindeberg bruker i denne vakre og sterke forestillingen isbjørnlivet som bilde på sin egen ensomhet, på farens liv og sin egen vei som isbjørndatter. Hun undersøker ensomheten i et øde landskap, hvor det nærmeste er det mest krevende. Forestillingen er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også en undersøkelse av et av menneskets største redsler; å bli isolert og fratatt mulighet til kjærlighet og tilhørighet.

Målgruppe: Voksne


Medvirkende:

Manus og utøver på scenen: Katja Brita Lindeberg
Regi: Kjersti Haugen
Scenografi og video: Sissel Romme
Musikk: Toni Martin Dobrzanski
Lysdesign: Ingrid Skanke Høsøien
Produsent/inspisient: Emily Fischbeck Luthentun
Produsert av: Katja Brita Lindeberg Produksjoner
Co-produsent: Rosendal Teater


Om kunstnerne: 

Katja Brita Lindeberg (skuespiller og manusforfatter) er kunstnerisk leder for Katja Brita Lindeberg Produksjoner. Hun jobber både som manusforfatter, regissør og skuespiller. Hun studerte hos den kanadiske klovnepedagogen Sue Morrison før hun tok sin mastergrad i fysisk komedie ved Stockholm Dramatiska högskola i 2011. 

Lindeberg søker gjennom prosjektene sine å utfordre samfunnskonstruksjoner og normer gjennom et lekent scenespråk i skjæringspunktet mellom alvor og humor. Hun leker med klisjeer og stereotypier med mål om å redefinere og ta eierskap til narrativ og idéer. Sentralt i hennes arbeid er skuespillerens egne personlige erfaringer og vilje til å kommunisere noe som for den enkelt står på spill. Hun utforsker mellommenneskelig relasjoner og lar selve møtet mellom publikum og skuespillere være avgjørende.

De siste årene har Lindeberg beveget seg bort fra en eksplisitt klovneform mot et scenekunstspråk med utgangspunktet i det ikke-fiksjonelle, der grensen mellom fiksjon og virkelighet er overlappende. Høsten 2019 hadde hun premiere på Isbjørnpappaen, en autofiksjon om faren og henne selv, under åpningen av Teaterhuset Avant Garden sitt nye teaterhus Rosendal teater. Lindeberg mottok Statens kunstnerstipend for perioden 2013 – 2015 og 2018 – 2019 og var i 2016 Fylkeskunstner i Sør Trøndelag fylke.

Kjersti Haugen (regissør)
Kjersti Haugen har grunnfag drama og teater fra NTNU, har studert ved Ecole Internationale de Theatre Jaques Lecoq og ble uteksaminert fra sceneinstruktørutdanninga ved Kunsthøyskolen i Oslo i 2005. Siden har hun har regissert over 30 forestillinger ved ulike teatre bl.a Hunden i høyet (Hålogaland Teater), Verdas mest forelska par, Snøkvit (Det Norske Teatret), Farfarfortellinger (Turneteatret i Trøndelag), Spring Awakening, Et dukkehjem, Gjengangere, Jeanne d’Arc, Den hemmelige hagen og Romeo og Juliet (Trøndelag Teater). Denne våren er hun aktuell med forestillingen Mine venner ved Riksteatret.