Haugtussa

av Edvard Grieg og Arne Garborg

Spilles Gamle Scene

Vises fra 31. januar

Varighet

Ca. 1 time 10 minutter

Priser

 • Ordinær

  250,-

 • Honnør

  250,-

 • Barn /
  student

  250,-

 • Grupper
  Over 10

  250,-

BILLETTER

Velkommen til Griegs Haugtussa, med ny sammensetning av Garborgs originale tekster.

I slutten av januar får vi besøk av en av norsk teaters grand old man: Ola B. Johannessen. Han representerer nærmest en institusjon av skuespillerkunst for mange. Han kommer nå tilbake til Trøndelag Teater, et teater han har ledet i to perioder, med et rikt utvalg av Arne Garborgs originale tekster om Haugtussa. Sammen med hans resitasjon får vi oppleve den like legendariske sopranen og formidleren Eir Inderhaug og pianist Thormod Rønning Kvam sin tolkning av den musikalske Haugtussa, op. 67 signert Edvard Grieg.

Om programmet

Det er to feil det er lett å gjøre i møte med et verk som Haugtussa. Den ene er å betrakte det som en litt støvete, bonderomantisk Heide-Steen-parodi på seg selv, med sildrande bekker og hildrande du fra ende til annen. Den andre er å høre det bare som musikk, hvor teksten mest er kulisse for Griegs klanger.

Dagens konsert gir en unik mulighet til å unngå begge feilene og oppleve musikken i direkte samspill med Garborgs tekst som helhet, den som i sin tid bergtok Grieg så fullstendig. Om Haugtussa sa han: «Det er en helt genial bok hvor musikken egentlig allerede er komponert. Man behøver bare å skrive den ned.»

Og det gjorde han; melodiene bare trillet ut på notepapiret. Syklusen inneholder noen av Griegs vakreste og mest kjente sanger. Men det var ikke alle delene av verket Grieg var like interessert i. Det er en viss slagside mot naturmystikk og kjærlighetsmotivet i hans utvalg, mens mange av de andre temaene i Garborgs tekst trer mer i bakgrunnen.

Dette råder Ola B. Johannessen bot på med sin bearbeidelse, der vi føres mellom Garborgs og Griegs versjoner av historien om den synske Veslemøy.

Programnote av Eyolf Østrem, juni 2021

Velkommen til en eventyrlig opplevelse på Gamle Scene.

Gjestespill på Gamle Scene 31. januar 2023


Medvirkende:
Ola B. Johannessen, skuespiller
Eir Inderhaug, vokal
Thormod Rønning Kvam, piano

Tekstutvalg  Ola B. Johannessen
Regi og konsept Ola B. Johannessen, Eir Inderhaug og Thormod Rønning Kvam