Basic Stitch

Gjestespill fra Jødisk kulturfestival Trondheim

Spilles i Teatergata

Vises fra 4. september

Priser

  • Ordinær

    275,-

  • Honnør

    275,-

  • Barn /
    student

    275,-

  • Grupper
    Over 10

    275,-

BILLETTER

Om tid, om tilstedeværelse, om håndverk

Det fyller ikke bare, det overtar. Effektiviteten. Produktiviteten. Det overtar og vokser, fyller hulrommene og visker ut det vi trodde vi visste, det vi trodde vi bar med oss. Det vi trodde var en del av oss.  

I en tid der effektivitet kan føles som eneste mulighet, er Basic Stitch et forsøk på det motsatte – å ta tiden tilbake, å dvele ved det enkle, ved det små, det taktile og styrken i fellesskapet.  

Med klesproduksjon som bakteppe brukes tekstilet, de vevde trådene som sammen skaper helheten – som grunnstoff i forestillingen. Med utgangspunkt i skredderens forståelse for stoffet, for sømmen og for formen, jordes elementene tilbake til den praktiske gjøren og det taktile arbeidet, alt i et forsøk på å finne og skape et felles møtested. 

I Basic Stitch er det samspillet mellom utøverne og materialene som skaper rommet, og tilstedeværelsen dem imellom som skaper innholdet og verdien som presenteres. Publikum er medskapende ved sin nærhet og helheten lages her og nå, en metamorfose vi alle deltar i her og alltid. Vi vil kjenne og kjenne etter på det som oppstår og alltid befinner seg mellom oss – mellom, over og rundt språket, kroppen, hånden og huden – igjen, og igjen. La oss møtes, la oss kjenne, se og høre, og oppleve samhold i samme rom. 

I denne forestillingen inviteres publikum inn i et sanselig og poetisk landskap, hvor tilstander og bilder folder seg ut i en kontinuerlig strøm. Her er det ingen tradisjonell begynnelse eller slutt, men et landskap i konstant forandring – hvor tilstedeværelse i øyeblikket er nøkkelen. Arbeidet er også inspirert av Gertrude Steins konsept om «a continual presence», hvor det å være til stede samtidig som man forandrer seg er viktigere enn selve endringen. Gjennom improvisasjon som metode, i tekst, bevegelse, lyd og rom, har vi latt prosessen og samarbeidet med utøvere fra teater, musikk, dans og scenografi være en integrert del av forestillingen. 


I 2022 ble Damon & Garner forespurt om å utvikle et prosjekt som tok utgangspunkt i jødisk klesproduksjon i Trondheim og være en “annerledes motevisning”.  

De tok da utgangspunkt i de lokale historiene fra de tre fabrikkene Tiger konfeksjon,  

A. Mendelsohn & sønner og Trokofa konfeksjon, alle drevet av jødiske familier i Trondheim fram til 80-tallet. De designet, produserte og solgte moteklær og arbeidstøy. Gjennom innsamling av originale klær, som ble tatt vare på på loft rundt om i Trondheim, begynte vi å undersøke både historien og teksturen i disse objektene. Et viktig bidrag til arbeidet kom fra et intervju med Randi Ness (83), som tidligere hadde jobbet som utpakkingsmannekeng for blant annet Tiger Konfeksjon. Hennes minner og erfaringer fra en svunnen tid ble et grunnlag for utviklingen av både tematikk og tekst. 

I 2023 ble en tidlig versjon av Basic Stitch vist i lokalene til Cosmo.Bogart, en klesbutikk som drives av den jødiske familien Klein som har drevet butikk i Trondheim siden 1900. 

Teatersjef ved Trøndelag Teater, Elisabeth Egseth Hansen, så visningen i 2023 og fattet interesse for et videre samarbeid mot årets festival.  

I 2025 har det kreative teamet jobbet videre med elementer fra arbeidet i 2022/23, og presenterer nå et noe åpnere og mer assosiativt verk, som fortsetter undersøkelsen av temaet klær, klesproduksjon og verdien av å ta vare på.  

Velkommen til et assosiativt landskap – en alternativ verden av lyd, bilde, bevegelse og tekst. 

Regi, konsept og idé  Natali Abrahamsen Garner og Ingri Enger Damon 
Utøvere Ingeleiv Berstad, Kristin Helgebodstad, Runa Rebne, Ingunn Rimstad, Ingri Enger Damon, Natali Abrahamsen Garner 
Stemme Tuva Syversen 
Scenografi Hazel Barstow 
Musikk Natali Abrahamsen Garner 
Tekst Natali Abrahamsen Garner og Ingri Enger Damon 

Stor takk til
Trøndelag Teater; Elisabeth Egseth Hansen og Erik Johansen 
Jødisk Kulturfestival; Rita Abrahamsen, Randi Næss og Henriette Kahn

Støttet av: 
Kulturrådet
Fond for lyd og bilde