DUS – Den unge scenen

Gjestespill fra DUS på Gamle Scene

Spilles på Gamle Scene

29.3.19 - 30.3.19

Priser

Ordinær: 150,- Honnør: 150,- Barn / student: 150,- Grupper over 10: 150,-

DUS – Den unge scenen er et landsdekkende prosjekt som jobber for å heve nivået på ungdomsteater i Norge. DUS bestiller og utvikler sceniske tekster og konsepter for ungdom som fremføres av ungdom. DUS ble opprettet i 2004, og er nå i gang med den åttende prosjektrunden.

Ungdom i alderen 13 til 19 år lager forestillinger basert på nyskrevne tekster eller konsepter laget for aldersgruppa. Siden oppstarten har DUS fått fram 42 nye tekster og konsepter. Ca 80 ungdomsgrupper fordelt over hele landet lager forestillinger av tekstene i hver runde. Det arrangeres festivaler i alle deltakende regioner og en landsdekkende festival på Det Norske Teatret i Oslo for utvalgte grupper.

Program for drama og teater ved NTNU er samarbeidspartner i Trøndelag, og de er arrangør av den regionale festivalen som skal gjennomføres 29.-30. mars på Trøndelag Teater.

Program:

Fredag 29. mars:
12:45 Åpning
13:00 Blanke ark: Grenser <=> Respekt med Charlottenlund VGS  Kjøp billett
15:00 Den store klassepesten  av Kjetil Indregard med Drama Lamazz (Lade skole)  Kjøp billett
17:00 Blanke ark: Grenser <=> Respekt med Harehjerte Produksjoner  Kjøp billett

Lørdag 30. mars:
11:00 Den store klassepesten  av Kjetil Indregard med Pimpernell  Kjøp billett
13:30 Blanke ark: Grenser <=> Respekt med Inderøy VGS  Kjøp billett
16:00 Den store klassepesten  av Kjetil Indregard med DUS Rissa 2019  Kjøp billett

 

Den store klassepesten
av Kjetil Indregard

Charlotte er klassens bitch og sjefsmobbar, men under ein bursdagsfest heime hos ei av dei andre jentene, går ho for langt. Resten av klassen får nok, og bind henne fast til ein stol. Derifrå og ut handlar stykket om kva klassekameratane skal gjere med ho. Nokre meiner dei må sleppe ho laus igjen, medan andre synest dei skal torturere henne litt først. Enkelte meiner dei bør prøve å få ho til å forstå at ho øydelegger miljøet i klassen. Og nokon foreslår at dei rett og slett tar livet av henne og grev henne ned i skogen …

 

Blanke ark: Grenser < = > Respekt

Også i denne runden har vi et konsept uten tekst som gruppene kan velge å bruke. Dette er ikke primært en invitt til å skrive, men å utforske en annen tilnærming og et annet formspråk.

I det siste året har det vært mye oppmerksomhet rundt seksuell trakassering og det å bli krenket av andre. Mange av sakene har handlet om ikke-jevnbyrdige relasjoner, som aldersforskjell og maktposisjoner, men hvordan er det ungdom i mellom? Hva slags forhold har ungdom til begrepene Grenser og Respekt?

Lag en forestilling som handler om dette, men ikke tenkt at dere skal skrive et teaterstykke. Forestillingen kan være ordløs, som i dans, eller det kan være minimalt med tekst. Bruk stikkordene i oppsettet under, og finn situasjoner gruppa vil problematisere og belyse.

Jonas Gahr Støre har sagt at det er et tidsskille, før og etter Metoo. Er det sånn? Er det sånn også for de som er unge, de som eier framtida?