Bjertnæs, Lygre

Spilles Studioscenen

14.11.20 - 11.6.21

Varighet

Ca. 1 time 30 min. Forestillingen spilles uten pause

Priser

  • Ordinær

    325

  • Honnør

    275,-

  • Barn /
    student

    160,-

  • Grupper
    Over 10

    290,-

Tiden etter

Et nyskapende samarbeid mellom kunstner Sverre Bjertnæs og dramatiker Arne Lygre møter teaterrommet for første gang.

Livet er en serie øyeblikk, noen mer minneverdige enn andre. Du vokser opp, finner deg kanskje en kjæreste. Så får du barn, kanskje et hus, en hage. Du følger barnet ditt til skolen, går på jobb, møter mennesker. Og dagene passerer. De føyer seg pent inn i rekken. Det er ikke noe du reflekterer over. Men på et lite sekund kan alt være forandret. Forgjeves vil du forsøke å holde liv i det som var. 

En familie opplever hvordan alt blir snudd på hodet idet tragedien rammer. En kvinne og en mann elsker hverandre, men mannen er gift med en annen. En mor og en datter forsøker å forsones. 

Arne Lygre er en internasjonalt kritikerrost forfatter og dramatiker. På Studioscenen presenteres hans tre nye enaktere: Minner om oss, Du finnes og Jeg glemmer. Alle er blitt til i tett samspill med Sverre Bjertnæs, en av landets viktigste samtidskunstnere. Enakterne deler de samme grunnleggende spørsmålene, og i vår produksjon flettes historiene inn i hverandre under tittelen Bjertnæs, Lygre.

Den særegne blandingen av tekst og skulptur er tidligere vist i ulike kunstgallerier. Forestillingen ved Trøndelag Teater er resultatet av samarbeidets tredje runde. Ole Johan Skjelbred, som regisserte norgespremieren av Lygres Dager under ved teatret i 2014, har nå ansvaret for å bringe dette samarbeidet inn i teaterrommet. Han har tidligere markert seg på Trøndelag Teater med forestillinger som Moby Dick, Det er bedre å kappe det av enn å gå gjennom livet og Lanzarote.

Bjertnæs, Lygre har en original og annerledes tilblivelseshistorie. Resultatet er en original og annerledes teaterforestilling. 

MEDVIRKENDE

Manus Arne Lygre

Skulptur og installasjon Sverre Bjertnæs

Regi Ole Johan Skjelbred

Kostymedesign Ane Aasheim

Lysdesign Eivind Myren

Manusene er skrevet med støtte fra Dramatikkens hus

 


 

FORFATTER
Arne Lygre har skrevet elleve skuespill, to romaner og én novellesamling. Stykkene hans er oversatt til tjue språk og er produsert på teatre over hele verden. De siste stykkene hans er Jeg forsvinner, Ingenting av meg, La deg være og Meg nær. I 2020 gir han ut Minnetrilogien, en samling av tre enaktere. I 2013 ble han innlemmet i Norsk dramakanon. En fagjury kåret de ti beste skuespillene etter Ibsen, og Jeg forsvinner var det nyeste stykket som ble inkludert. Samme år mottok han også Ibsenprisen for dette stykket. Han har mottatt Heddaprisen for beste scenetekst med La deg være, og Brageprisen for novellesamlingen Tid inne.

SKULPTØR
Sverre Bjertnæs er en norsk maler. I 1995–1999 studerte han ved Statens Kunstakademi. Han har mastergrad fra The Dutch Art Institute i Nederland. Bjertnæs debuterte i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon i Oslo i 2000. Siden har han hatt en lang rekke utstillinger på gallerier og museer i Norge, Europa og USA. Bjertnæs har utviklet en sammensatt utstillingspraksis som i tilegg til maleri også inneholder skulptur, video og installasjoner. Han har også vært opptatt av å innlede samarbeid med andre kunstnere som Melgaard, Bleken og Lygre. Neste sommer åpner han en omfattende utstilling ved Trondheim Kunsthall, og skal senere ha museumsutstillinger i Tblisi og Moskva.

REGISSØR
Ole Johan Skjelbred er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole. Etter sin debut på Trøndelag Teater, dro han til Oslo hvor han først og fremst har vært tilknyttet Nationaltheatret. I tillegg til å være skuespiller har han bearbeidet og oversatt en rekke teaterstykker. Han hadde sin regidebut med Kommunikasjon mellom svin på Nationaltheatret. Her på Trøndelag Teater regisserte han Moby Dick og Dager under i 2014 og det ble starten på et langt samarbeid som sist resulterte i forestillingen Lanzarote i fjor. Det siste året har han også dramatisert og regissert Gymnaslærer Pedersen (Oslo Nye Teater) og Mysterier (Kilden Teater). 

KOSTYMEDESIGNER
Ane Aasheim er utdannet ved Esmod designskole i 1996 og har arbeidet som kostymedesigner ved over nitti produksjoner på de fleste norske institusjonsteatre, Den Norske Opera & Ballett og med flere frie grupper, blant annet Ingun Bjørnsgaard Prosjekt. Hun har lenge vært tilknyttet Nationaltheatret hvor hun har gjort kostymedesign for en rekke oppsetninger. Hun har samarbeidet tett med regissør Ole Johan Skjelbred. Bjertnæs, Lygre er deres syvende oppsetning her på Trøndelag Teater siden 2014. 

LYSDESIGNER
Eivind Myren er fast lysdesigner på Trøndelag Teater. Av produksjoner han har jobbet med kan nevnes Les Misérables, Når vi døde våkner, Hvem er redd for Virginia Woolf?, Lang dags ferd mot natt og Leksikon om lys og mørke. For arbeidet med Fedra ble han nominert til Heddapris for beste lysdesign i 2013. Han har også designet lys ved flere andre teatre og utendørsspel, og var ansvarlig for lysdesignet under åpningsseremonien under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. I 2017 ble Myren tildelt Trondheim kommunes Kulturstipend Ramallah som resulterte i workshop og lysdesign på Peer Gynt i Ramallah. 

PRESSEOMTALER

– Abelgøyer og gravalvor
– det er en opplagt forestilling med spennende ensemble vi møter
– Dypt alvor og grotesk humor i samspill med blant annet et magisk glasskulesceneteppe
– enhver enkel replikk fra Lygres aktører er vidåpen for tolkning
– Denne forestillingens tittel kunne for min del like gjerne vært «Bjertnæs, Lygre, Skjelbred» for den særegne regissøren setter i aller høyeste grad sitt stempel her
Ole Jacob Hoel
Adresseavisen

 

– “Bjertnæs, Lygre” er eit døme på kor spennande møte mellom ulike kunstformer kan vere
– Ein humoristisk parafrase over det sorgtunge som ligg i botn
– Sjeldan har vi sett ei meir leikande tolking av ein dramatekst
– Eit samspela og velregissert ensemble er både leikne, utforskande og trygge i dei ulike rollene
Amund Grimstad
Klassekampen

 

– en underholdende, intens og god forestilling
Willy Walder
Norsk Shakespearetidskrift