Abrahams barn

av Svein Tindberg

Spilles Hovedscenen

14.1.14 - 18.1.14

Varighet

2 timer 30 minutter inkludert pause

Priser

 • Ordinær

  295,-

 • Honnør

  250,-

 • Barn /
  student

  200,-

 • Grupper
  Over 10

  295,-

Heddaprisen for årets beste teaterframsyning 2012!

For femte sesongen på rad står Svein Tindberg åleine på scenen i framsyninga der han gjer over tusen år gamle tekstar meir levande og aktuelle enn nokon gong. Alle tre religionane; jødedomen, kristendomen, og islam, gjer krav på Abraham som stamfaren sin, men er det ikkje eigentleg den same historia fortald på tre ulike måtar?

Gjennom historie, historier og heilag tekst fortel Svein Tindberg og regissør Kjetil Bang-Hansen om tre religionar; om likskap og ulikskap. Åleine på scenen har Tindberg trekt fulle hus på Hovudscenen i to sesongar, og det er sett opp ekstraframsyningar i 2013 etter turnéen med Riksteatret.

Tre religionar – ei bok
I dagens Europa, liksom i Midtausten, lever jødar, kristne og muslimar tett innpå kvarandre. Det muslimske nærveret i Vest-Europa er av relativ ny dato. Men både jødedom og islam har frå gammalt vore ein integrert del av det elles kristne Europa. I Spania, på Balkan og i delar av Aust-Europa har islam til tider vore den dominerande makta, og jødane og dei kristne har levd som minoritetar. I nyare tid har situasjonen for det meste vore omvend. I dag lever eit aukande tal muslimar som minoritet i eit Europa som er grunnleggjande prega av kristen kulturarv, og der fleirtalet reknar seg som kristne.

Konfliktfylt
Sameksistensen mellom Abrahams barn har vore konfliktfylt. Men historia om jødar, kristne og muslimar i Europa er langt meir enn konflikt. Det er også historia om ein fruktbar kulturell, intellektuell og åndeleg vekselverknad, der dei tre religionane har blitt rikare ved å leve tett innpå kvarandre.

Svein om arbeidet
– Å fortelje om grunnsteinane i den menneskelige kulturen på scenen kan verke uoverkommeleg, seier Svein Tindberg om sitt arbeid med desse tekstane. – Men på den andre sida er det ikkje så komplisert som vi vil ha det til. Dette er gode historier! Mi oppgåve er å fortelje ei god histore, med glimt i auget. Eg håpar publikum går ut med eit smil om munnen, men òg med noko meir kunnskap. Vi må vite litt om kvarandre om vi skal kunne bu saman. Må vi ikkje?

Gjestespel frå Det Norske Teatret

Forestillingen tegnspråktolkes 14. januar

MEDVIRKENDE

Regi Kjetil Bang-Hansen
Scenografi John Kristian Alsaker
Lysdesign Ola Bråten
Dramaturg Ola E. Bø
Oversettelse av utvalgte tekster Ola E. Bø

PRESSEOMTALER

– Svein Tindbergs religionsdialog er avansert og samtidig svært tilgjengelig. En dobbelttime til å bli klok av
Aftenposten

– Informativt, levende og dypt vesentlig
Vårt Land

– «Abrahams barn» forener et viktig politisk budskap med scenekunst på høyt nivå
Klassekampen

– Hellige skrifter som glitrende godt teater
– Terningkast 6
Fædrelandsvennen

– Fortellingens magi
– Det er storartet og viktig teater
Bergens Tidende

– Morsom og heftig religionstime
– Terningkast 5
Trønder-Avisa

– En drivende god forteller
– Terningkast 5
VG

– Stor fortellerkunst
– Terningkast 5
Nordlys

VIDEO