Trondheim Open

Spilles Studioscenen

21.2.07 - 11.5.07

Varighet

2 timer inkludert pause

Priser

  • Ordinær

    220,-

  • Honnør

    140,-

  • Barn /
    student

    120,-

  • Grupper
    Over 10

    190,-

Dette arrangementet har ingen ting med tennis å gjøre. Bare så det er sagt. Vi har åpnet dørene til en tom Studioscene. Vi har invitert fire unge forfattere til å fylle den med blodfersk dramatikk. Alle har en eller annen tilknytning til Trondheim, og alle har for lengst lagt debuten bak seg og skaffet seg et ”navn” som skriveføre. Stykkene, fire i tallet, vil bli vist i to avdelinger. De første enakterne har urpremiere den 21. februar, og de to siste den 14. april.

Vi har engasjert erfarne regissører til å iscenesette ”nyskapningene”. En anerkjent scenograf, Bård Lie Thorbjørnsen, er satt til å kreere de forskjellige miljøene handlingene utspiller seg i. Vi nevner dette for å understreke at Trondheim Open er et profesjonelt foretak, og ingen amatørfestival. Tretten av teatrets skuespillere skal medvirke i forskjellige roller.

Trondheim Open 1

I de to stykkene som først skal i ilden beveger begge seg handlingsmessig i en sfære av nåtid og fortid. Det er Eplehagen av Frode Sander Øyen i regi av Nora Evensen, og Folkehelsa av Carl Frode Tiller. Regi Kjersti Haugen. Scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen. Kostymer: Milja Salovaara.

EPLEHAGEN
Becker er en tilårskommen forfatter. Han dyrker epler, og seg selv. Det er lite forsonende med denne mannen – fetert, nedlatende og selvopptatt. En nihilistisk misantrop, hadde vi nær sagt. Hans nærmeste – en venn? – er Daniel, en ung mann kunstneren tydeligvis kjenner godt. I dialogen mellom dem slår det oss hvor samstemte de er. Becker hyller friheten og menneskets evne og plikt til utvikling – men selv har han sluttet å skrive. Den frie tanken og utfoldelsen setter han høyere enn plikt og ansvar. Er det mulig for ham å leve opp til det han forfekter, og samtidig leve et virkelig liv? Hvis så ikke er tilfelle, blir han jo bare en utopist som har skriblet hule fraser ned på et papir…

Det skal avdukes en steinstatue av forfatteren på fødebyens torv. I den anledning skal en journalist lage et portrettintervju med Becker. Sofie får etter mye om og men ”audiens”.
Hun har tydeligvis gjort inngående research angående intervjuobjektet. Til den minste detalj. For Becker blir det en ubehagelig konfrontasjon som treffer der det svir som verst .Hans liv blir dissekert, målt og veid, men funnet for lett. Kommer han, og hans gjenstående dager, til å forandre seg etter dette besynderlig møtet med seg selv?

Med: Harald Brenna, Pål Christian Eggen, Cici Henriksen, Evy Kasseth Røsten og Wenche Strømdahl.

FOLKEHELSA
Ekteparet Silje og Egil jobber seg i hjel, vasser i penger og velstand, uten tid til å være noe for hverandre. De har ikke tid til å ha foreldre heller. Pliktskyldigst samler de slekta på søndager.
Det er duket for middager med mangslungne familieoppgjør. Her hakker de løs på hverandre med alskens anklager og påfølgende selvforsvar. Uoverensstemmelsene er dominert av ekteskapelig krangel om bagateller. Av divergerende livssyn og livsførsel – og generasjonsmotsetninger. Uten at noen får gehør for sine synspunkter. Er det noe håp for denne familien? Hvordan står det til i det gjennomsnittlige norske hjem? Er det riktig som mora til Silje sier at folkehelsa aldri har vært så god som under krigen?

Tiller har mye på hjertet i Folkehelsa. I dette stykket er det mangt og meget å kjenne seg igjen i – ulike situasjoner som de fleste familier har vært ute for.

Med: Janne Kokkin, Trond Peter Stamsø Munch, Helga Wendelborg, Mona Jacobsen og Kristofer Hivju.

Urpremiere Trondheim Open 1 21. februar 2007

 

Trondheim Open 2

I neste omgang befinner vi oss i landskap som vanskeligere lar seg definere.Det tredje stadiet av Tale Næss, i regi av Kjersti Haugen, og Johan Harstads Washingtin. Regi Nora Evensen. Scenografi: Bård Lie Thorbjørnsen. Kostymer: Milja Salovaara.

WASHINGTIN
av Johan Harstad
En mann står på flyttefot fra Washington til New York. Alt er pakket og klart. Mens han venter på flyttefolka, hører han på båndet fra flystyrten der faren, som var pilot, omkom. Han har vært opptatt av denne ulykken siden han var barn. Det viser seg snart at de to mennene som henter flyttelasset også er merkelig velinformert, og kan vise til mange andre katastrofer der menneskeliv gikk tapt. Fra vennskapelig småprat forandres stemningen seg til uhygge. Hva er i ferd med å skje?

Dette skuespillet er basert på virkelige hendelser som fant sted i Washington D.C. den 13. januar 1982. Et fly, Palm 90 fra Air Florida, styret i elven Potomac like etter take off. Mannskapet på fem og 78 passasjerer omkom. Harstad lar flykrasjet fungerer som en ytre ramme for en fortelling som får et ytterst spennende forløp og en svært overraskende utvikling. Cabin crew, arm slides, crosscheck and report…”

Med: Trond Peter Stamsø Munch, Jan Frostad og Ole Martin Aune Nilsen.

DET TREDJE STADIET
av Tale Næss

Skjer det om ti år? Tyve år? I morgen?

Det er livsfarlig å leve. Noe gjør kloden vår ubeboelig. Kunne vi gjort noe før det tredje stadiet innhentet oss? Forpestet naturen. Stengte oss inne i isolat. Hvilke komplikasjoner er det som har oppstått? Hvorfor får vi bare villedende og vage svar? Legene må da vite hva som feiler oss? De holder oss nøye under observasjon. Da skulle vi vel være i de beste hender?

Steffen har bare minnene igjen. Av vintre med sne, somre med båtturer. Vindu til å se ut av. Men kanskje finnes det en vei ut av denne lukkete anstalten. Er det noen der inne som er ubefengte og livskraftige nok til å klare å finne den? Kan Steffen klare det? Eller Linn eller Gustav, den uoppdragne lillebroren hennes?

Tale Næss presenterer en nær fremtidsvisjon. Paradoksalt nok er stykket fylt av poesi og et malende billedspråk – en vakker og velskrevet appell til oss alle om å gjøre alt vi kan for å verne vår verden fra undergang

Med: Pål Christian Eggen, Cici Henriksen, Wenche Strømdahl, Tore B. Granås, Ragnhild Sølvberg, Kristofer Hivju, Helga Wendelborg og Jan Frostad.

Urpremiere Trondheim Open 2 14. april 2007

PRESSEOMTALER

Pressen skriver om Trondheim Open 1:
– Et klokt valg av regissøren å la Harald Brennas Becker i en underfundig studie meisle ut et selvportrett, hvor innsiktsfull ironi og patetisk beundring kjemper om overtaket, og hvor parodiens grep gir befriende humoristiske utslag.
Adresseavisen om Eplehagen

– Her svinger det fra første stund! Sivilisasjonskritikken er bastant, vi får det inn med teskje, samlet rundt det enorme spisebordet som en slags etterklang fra Thomas Vinterbergs “Festen”.
Adresseavisen om Folkehelsa:

Folkehelsa triumferer! En strålende forestilling som foregår i en konform spisestue og sirkler rundt familiære konflikter på tvers av generasjoner.
Dagsavisen

Folkehelsa forblir et intenst og infamt kammerspill, ofte fantastisk morsomt. I et generelt dyktig ensemble må Janne Kokkins og Kristofer Hivjus desperate fandenivoldskhet framheves.
Dagbladet

– Det ene stykket et rått portrett av menneskets spisskompetanse i umenneskelighet, det andre en søt og elegant formulert konfrontasjon med livets valg.
NRK P1

 

Pressen skriver om Trondheim Open 2:

– imponerende oppvisning
– dette må flest mulig få med seg
Adresseavisen

– intenst fra første stund
– framføring og framdrift suger meg med
NRK P1

– Stykket er delvis en fiks flystyrtkomedie, trolig den første sådan, men også et drama breddfullt av melankoli, alvor og eksistensiell undring, alt nydelig formidlet av Trond Peter Stamsø Munch
– Det er bare å oppfordre teatret om å gjøre en tradisjon av eksperimentet
Dagbladet

VIDEO